Posvet s psihologom

Velikokrat naletimo na odpor športnikov (ali njihovih bližnjih) v povezavi sodelovanja s psihologom:  ˝Zakaj bi ga jaz potreboval?˝ je eden izmed pogostih vprašanj. Zapostavljati pomen ustrezne psihološke priprave bi bilo podobno kot bi rekli, da pri vožnji z avtomobilom ne potrebujemo volana. Današnji šport poleg ustrezne kondicijske in športno-specifične priprave zahteva tudi psihološko pripravo. Kako jo doseči? Pogovor s psihologom.

Ustvarjanje optimalnega razpoloženja in miselnosti sta osnovni nalogi športnega psihologa. Sproščen in samozavesten športnik lahko dosega zastavljene rezultate. Naši športni psihologi športniku ponudijo pogovor, skozi katerega skušajo kar se da dobro spoznati kako športnik deluje na treningih in tekmah ter kako se sooča s stresom in z reševanjem problemov. Ključne psihološke lastnosti na katere se osredotočamo so samozavest, koncentracija, motivacija in kontrola čustev ter stresa. Nato sestavijo individualni program, s pomočjo katerega se športnik nauči ustrezne športne miselnosti. Pri psihološki pripravi ne pride do trenutka ˝eureka!˝. Gre za bolj dolgoročni proces, pri katerem športnik spoznava sebe, se uči in ustvarja rituale, ki so zanj ključni pri oblikovanju optimalne priprave na trening in tekmo.

Psihološka priprava vključuje različne tehnike in metode:

  • vizualizacija
  • samogovor
  • postavljanje ciljev
  • ustvarjanje rutin
  • reševanje stresnih situacij
  • tehnike sproščanja

Če vas zanima več, lahko o področju športne psihologije preberete na segmentu TRIUBNA. V kolikor bi želeli stopiti v stik z našimi športnimi psihologi, se prijavite preko kontaktnega obrazca.