VRAČANJE ŠPORTNIKOV V TRENAŽNI PROCES PO PREBOLELEM COVID-19

Ne skrbi, debata ne bo tekla o iskanju Kitajca, ki je (ali pa ni) pojedel okuženega netopirja. Ne bomo razvijali teorij zarote o tem, ali nam s cepivom v telo vbrizgajo čip za sledenje, niti ne o tem, ali nam ob jemanju brisa nosno-žrelne votline vsakič popraskajo po možganih. Danes bi radi z vami podelili nasvet o postopni vrnitvi športnika v trenažni proces po prebolelem COVID-19. Novi virus COVID-19 je še vedno močno prisoten v vseh aspektih našega življenja. Globalne posledice virusa in posledične spremembe lahko zaznamo na vseh področjih, še posebej pa so prizadele tako rekreativni kot tudi tekmovalni šport. Članek je namenjen celotni populaciji športnikov, torej športnikom na vseh ravneh (rekreativni, tekmovalni, šport mladih) pa tudi vsemu osebju, ki je posredno in neposredno vpleteno v trenažni proces le-teh (trenerji, kondicijski trenerji, kineziologi, fizioterapevti, zdravstveno osebje, idr.).

ŠPORTNIK IN COVID-19

Športniki se v tem času ne srečujejo le s “koronskimi” prilagoditvami kot so trenažni proces v mehurčkih, tedensko testiranje, trening v manjših skupinah,… ampak tudi z morebitnim akutnim zmanjšanjem športnih sposobnosti, ki je pri mnogih neizogibna poledica okužbe in okrevanja po okužbi z virusom COVID-19.

Z namenom, da bi bila vrnitev v normalen trenažni proces zdravju neškodljiva in učinkovita za povrnitev športnih sposobnosti na prvotno raven športnika, je sektor za Medicino športa na Irskem izoblikoval časovnico vračanja k trenažnemu procesu po prebolelem COVID-19. Ta ponuja pregled potencialnih problemov pri vračanju športnikov v normalen trenažni proces po okužbi s COVID-19 in seveda varno ter učinkovito vrnitev v režim treningov in tekmovanj.

ČASOVNICA VRAČANJA K TRENAŽNEMU PROCESU

Po preboleli virusni okužbi je najpomembnejši počitek dokler športnik popolnoma ne okreva. Da bi se izognili potencialnim zapletom, stroka priporoča, da je športnik pred ponovno vrnitvijo v redni trenažni proces, vsaj 7 dni brez simptomov in da je preteklo 10 – 14 dni od nastopa prvih simptomov po okužbi s COVID-19.

 

Športnikom, ki so okužbo preboleli asimptomatsko, se priporoča 7-dnevni počitek od dneva, ko so bili pozitivni na COVID-19 testu.

Športniki, ki so asimptomatsko okužbo preboleli nevede in so prejeli le pozitiven rezultat testa protiteles, lahko varno nadaljujejo s procesom športne vadbe.

SPREMLJANJE NEKATERIH FIZIOLOŠKIH KAZALCEV PRI VRAČANJU ŠPORTNIKOV V TRENAŽNI PROCES PO PREBOLELEM COVID-19

Del postopnega vračanja športnikov v trenažni proces predstavlja spremljanje sledečih fizioloških kazalcev:

  • Frekvenca srca v mirovanju
  • Zaznana stopnja napora (RPE)
  • Spanec, stres, splošna utrujenost in mišična utrujenost/bolečina
  • Psihološka pripravljenost za vrnitev v normalen režim treningov in tekmovanj

PROTOKOL POSTOPNEGA VRAČANJA V TRENAŽNI PROCES (GRTP-Graduated return to play)

GRTP je program namenjen varnemu vračanju v šport po prebolelem COVID-19. Glavna značilnost programa je vsekakor postopnost obremenitve.

Ključni dejavniki, ki jih moramo upoštevati:

  • Pred začetkom ponovnih aktivnosti mora biti posameznik sposoben opravljati vsakodnevne aktivnosti in se sprehoditi 500 metrov brez občutka utrujenosti in jemanja sape.
  • Športnik mora imeti vsaj 10 dni počitka po nastopu simptomov in biti pred vrnitvijo v šport 7 dni brez simptomov .
  • Pri aerobno manj zahtevnih disciplinah (golf ipd.) je progresivnost lahko nekoliko pospešena.
  • Športniki naj bi v povprečju potrebovali približno 3 tedne za vrnitev na prvotno raven športne sposobnosti.

LITERATURA

Elliott, N., Martin, R., Heron, N., Elliott, J., Grimstead, D., & Biswas, A. (2020). Infographic. Graduated return to play guidance following COVID-19 infection. British Journal of Sports Medicine, 54(19), 1174–1175. https://doi.org/10.1136/bjsports-2020-102637