10 DEJSTEV O LEDVENI HRBTENICI – MITI IN RESNICE

Skoraj vsak izmed nas zagotovo pozna nekoga, ki pogosto toži za bolečino v ledvenem delu hrbtenice oziroma »v križu«. To ni nič nenavadnega, saj je bolečina v ledveni hrbtenici ena izmed vodilnih in najpogostejših težav po celem svetu.  Problematična ni le bolečina, neučinkovitost in oviranost tistega, ki ima te težave, ampak kot kronična in vztrajna bolečina za sabo potegne odsotnost iz dela in finančne stroške. Bolečine ne smemo jemati kot nekaj običajnega ali kot posledico staranja, ampak moramo ugotoviti kaj je vzrok za bolečino, saj jo le tako lahko učinkovito zmanjšamo in preprečimo ponoven pojav bolečine. Z pravilnim izvajanjem vsakdanjih dejavnosti, ustreznimi krepilnimi in razteznimi vajami, lahko odpravimo bolečino, saj je 80% vseh primerov bolečine nespecifičnih. Kar pomeni, da ni poškodbe, ki bi lahko bila vzrok za bolečino. Ne govorimo o resnih patoloških poškodbah, ker le te zahtevajo drugačen pristop.

Strah pred povečanjem bolečine in posledično zatekanje k počitku in telesni neaktivnosti nikakor ne bo odpravilo težav. Počitek nima nobene prednosti pri odpravi bolečin v primerjavi z vadbo. V nadaljevanju bomo razčlenili kaj so miti in kaj resnice, ko pride do bolečine v ledveni hrbtenici, saj strah zaradi zmotnih informacij le še prispeva k težavi, s katero se soočamo. Pozitivna naravnanost dokazano prispeva k zmanjšanju bolečine.


10 mitov in 10 resnic o bolečini v ledvenem delu hrbtenice:

Bolečina v ledvenem delu hrbtenice je resno zdravstveno stanje.

Bolečina v ledvenem delu hrbtenice je obremenjujoča in stresna, ampak običajno NI resno in življenjsko ogrožajoče stanje.

Bolečina v ledvenem delu hrbtenice je trajna in se s staranjem še poslabša.

Številne epizode pojava bolečine v ledveni hrbtenici se sčasoma izboljšajo in raziskave NE podpirajo dejstva, da se bolečina s staranjem še poslabša. Stanje se lahko z ustreznim pristopom izboljša ne glede na starost.

Vztrajna bolečina v ledveni hrbtenici je vedno povezana z poškodbo tkiva.

Negativna naravnanost do bolečine, strah, izogibanje, slabo spoprijemanje in negativna pričakovanja v povezavi z bolečino, so tesneje povezane z vztrajanjem bolečine, kot je poškodba tkiva.

Le z rentgenom lahko odkrijemo vzrok za bolečino.

Rentgen je uporaben pri osebah, ki imajo resnejše poškodbe hrbtenice kot so npr. protruzije diskov, degeneracija diskov, artritis,…in druga stanja. Rentgenska slika redko pokaže vzrok za bolečino in  tudi ne bo pokazala prognoze bolečine.

Bolečina med gibanjem in vadbo je vedno opozorilo, da škodujemo hrbtenici in znak, da aktivnost prilagodimo ali jo prekinemo.

Bolečina pogosto kaže, da so strukture ob hrbtenici občutljive in ne da gre za poškodbo. Ob začetku gibanja in vadbe je občutenje rahle bolečine normalno, nato se sčasoma bolečina zmanjša. Postopna vadba in raznoliko gibanje je varno, zdravo in eden izmed najbolj učinkovitih načinov za odpravo bolečine v ledveni hrbtenici.

Slaba telesna drža med sedenjem, stojo in dviganjem bremen je vzrok za bolečino.

Slaba telesna drža med sedenjem, stojo in dviganjem bremen NE napove pojava in vztrajanja bolečine. Obstajajo številni položaji hrbtenice, ki so za hrbtenico varni in neškodljivi.

Vzrok za bolečino je oslabljenost mišic trupa. Močen trup deluje kot zaščita pred bolečino v ledvenem delu hrbtenice.

Oslabljene mišice trupa niso vzrok za bolečino v ledveni hrbtenici. Pogosto so mišice trupa tudi prekomerno aktivirane. Moč mišic trupa je izjemno pomembna, ampak enako pomembno je, da znamo mišice sprostiti, ko je aktivacija nepotrebna.

Ponavljajoče obremenjevanje hrbtenice vodi v obrabo in poškodbo tkiva.

Gibanje in obremenjevanje hrbtenice JE varno in postopno gradi močnejšo in bolj zdravo strukturo hrbtenice.

Pojav bolečine je znak poškodbe tkiva in zahteva počitek.

Pojav bolečine je bolj povezan s spremembo aktivnosti, stresa in počutja kot pa strukturnih sprememb hrbtenice.

Terapije kot so močna zdravila, inekcije in operacija so nujne za odpravo bolečine.

Zdravila, inekcije in/ali operacija NISO učinkovite rešiteve za vztrajajočo bolečino v hrbtenici, saj predstavljajo določeno vrsto tveganja in možne stranske učinke. Učinkovito odpravljanje bolečine v ledveni hrbtenici je poceni in varno ter vključuje: izobraževanje osebe z bolečino, pozitivno naravnanost na reševanje težave in optimizacija fizičnega in psihičnega počutja (fizična aktivnost in vadba, družabne aktivnosti, zdrave spalne navade in telesna teža,…).

Literatura

 O’Sullivan, P. B., Caneiro, J. P., & O’Sullivan, K. (2019). Back to basics: 10 facts every person should know about back painBr J Sports Med , (1). https://doi.org/10.1136/bjsports-2019-101611