UPORABA PRIPOMOČKOV ZA SPROŠČANJE

Različni pripomočki namenjeni masaži ter sprostitvi mišic so na trgu prisotni že nekaj časa. Masažni valjčki (angl. Foam Rollers), ki jih športniki in športni navdušenci uporabljajo v procesu vadbe oziroma treninga so že stalnica, v zadnjem času pa opažamo trend nekoliko bolj »naprednih« pripomočkov, kot sta na primer vibracijski valjček in masažna pištola. Se sprašujete, ali res morate nadomestiti vaš stari valjček s pripomočkom, ki vibrira? Kaj lahko učinek vibriranja doprinese k vašemu valjčkanju? Oziroma zakaj so masažne pištole (angl. Perussion Massage Guns) tako popularne? 

 

ZAKAJ SE VALJČKAMO?

Zagotovo ste se z masažnim valjčkom oziroma žogico že srečali, saj je valjčkanje zaradi znanih pozitivnih učinkov med športniki zelo razširjeno. Posledično lahko na trgu najdemo veliko različnih pripomočkov za masažo oziroma sprostitev mehkotkivnih struktur (mišice, fascije), v zadnjem času pa so več pozornosti deležni pripomočki z dodanim učinkom vibracije – valjčki in celo masažne pištole. 

Z valjčkanjem dosežemo podoben učinek kot z masažo. V mišici nad katero vršimo pritisk skozi pripomoček se poveča prekrvavitev in s tem pospeši odplakovanje odpadnih snovi v mišici. Z izvršenim pritiskom vzdražimo receptorje, ki se odzivajo na različne dražljaje- v tem primeru pritisk (3). Med valjčakanjem, naj si bo z vibracijo ali brez, delujemo na celo telo, saj z delovanjem na  eno mišično skupino ne vplivamo le na povečanje prekrvavitve lokalno, temveč se poveča pretok krvi po celem telesu. Dvigne se tudi telesna temperatura, kar lahko vpliva na bolj učinkovito športno aktivnost- zato je valjček smiselno uporabljati pred aktivnostjo (5).

Vibracijski valčki naj bi imeli vse pozitivne učinke, ki so že vidni pri valjčkanju brez vibracije. V vsej poplavi pripomočkov pa je smiselno vedeti, ali so vibracijski valjčki le še ena izmed modnih muh, ali so dejansko bolj učinkoviti? Z dodatkom vibracije med valčkanjem vzpodbudimo dodatno vrsto receptorjev v tkivih, ki se odzivajo na visoko frekvenčne vibracije, kar vodi v aktivacijo večih mišičnih vlaken. V primerjavi z navadnim valjčkanjem naj bi bil vibracijski valček bolj učinkovit pri zmanjševanju togosti in napetosti v  mišicah, kar se kaže kot boljša sklepna gibljivost (5). MASAŽNA PIŠTOLA IN

 

VIBRACIJSKI VALJČEK: TREND ALI NUJA? 

Popularnost masažnih pištol gre pripisati predvsem njihovi lažji uporabi in prijetnemu občutku med masažo. Gre za visokofrekvenčno lokalno terapijo z vibracijo, s katero lahko dosežemo občutek bolj lahkotnega gibanja in bi naj bila enako učinkovita kot masaža. Z uporabo vplivamo na kratkotrajno povečanje gibljivosti v sklepu, kar je poleg zmanjšane napetosti mišic najpogostejši učinek pravilne uporabe samomasažnih pripomočkov. V primerjavi z valjčkom lahko le te uporabimo bolj targetirano tudi na manjših mišičnih skupinah, kar je še posebej priročno za terapevte (2).

 

UČINEK VIBRACIJSKIH PRIPOMOČKOV

Pripomočki z vibracijo (vibracijski valjček in masažna pištola) so nekoliko bolj učinkoviti pri kratkotrajnem povečevanju gibljivosti v sklepih. Poleg aktivacije več različnih receptorjev je lahko razlog tudi vpliv na zmanjšano zaznavanje bolečine (5,4) 

Uporaba masažne pištole je priporočljiva v procesu ogrevanja pred aktivnostjo, saj lahko vplivamo na boljšo pripravo mehkotkivnih struktur na vadbo. Kljub temu pa uporaba lokalne vibracije ne bo direktno vplivala na samo športno uspešnost. Lokalna vibracijska terapija uspešnosti ne bo škodovala, a z njo tudi ne bomo dosegli izboljšanja v mišični moči in eksplozivnosti, kljub temu da naj bi se aktiviralo več mišičnih vlaken (4,5). 

 

KAJ PA MUSKLFIBER?

Kako pa je z zapoznelo mišično bolečino oziroma »muskelfibrom«? Predvideva se, da bi lahko z lokalno vibracijo dosegli zmanjšanje zapoznele mišične bolečine oziroma vnetnih procesov, ki se lahko pojavijo po vadbi (4) 

Tudi z navadnim valjčkom lahko dosežete dobre rezultate. Vibracijske pištole in valjčki pa upravičeno pridobivajo na popularnosti saj so po izkušnjah uporabnikov prijetnejši, njihova uporaba pa ima tudi dodatne pozitivne učinke. Pa so za učinkovito samomasažo res nujni?  Presodite sami. Če strnemo, je učinek samomasiranja s pripomočki vseh vrst podoben učinku raztezanja. V pravi meri jih je smiselno vključiti tako v proces ogrevanja pred aktivnostjo kot tudi po vadbi kot pripomoček za sproščanje mišic za boljšo regeneracijo.  

 

LITERATURA

  1. de Benito, Ana María Valldecabres, Raúl Ceca, Diego Richards, Jim Igual, Joaquín Barrachina Pablos, Ana. (2019). Effect of vibration vs non-vibration foam rolling techniques on flexibility, dynamic balance and perceived joint stability after fatigue. PeerJ, 1-17.
  2. Konrad, A. G. (2020). The acute effects of a percussive massage treatment with a hypervolt device on plantar flexor muscles’ range of motion and performance. Journal of Sports Science and Medicine, 690-694.
  3. Lai, Yi Horng Wang, Ai Yi Yang, Chia Chi Guo, Lan Yuen. (2020). The recovery benefit on skin blood flow using vibrating foam rollers for postexercise muscle fatigue in runners. International Journal of Environmental Research and Public Health.
  4. Martin, J. (2021). A critical evaluation of percussion massage gun devices as a rehabilitation tool focussing on lower limb mobility: A literature review. SportRvix.
  5. Reiner, Marina Maren Glashüttner, Christoph Bernsteiner, Daniel Tilp, Markus Guilhem, Gael Morales-Artacho, Antonio Konrad, Andreas. (2021). A comparison of foam rolling and vibration foam rolling on the quadriceps muscle function and mechanical properties. 1461-1471.